Ernæring

Tekst om ernæring her

Book time

HURTIGLINKER OM UTMATTELSE

Ernæring

Øyemotorikk & synsforstyrrelser

Balanse

Det å oppleve utmattelse etter eksemplene ovenfor er helt normalt, men hva om man opplever utmattelse av helt enkle hverdagslige ting, som matlagning, bilkjøring, lese en bok, høre på en forelesning, skjermbruk (data, tv, tlf osv)

Ernæring

For at hjernen og resten av kroppen skal fungere trenger vi i hovedsak tre ting; oksygen, glukose og stimulering. Oksygenet får vi fra luften når vi puster. Stimulering får vi gjennom dagligdagse gjøremål og fysisk aktivitet, men også via tyngdekraften. Glukose får vi via mat og drikke. Vårt energinivå er en samlet verdi av disse tre tingene, derfor er balansen mellom disse utrolig viktig.

Balanse

En av de viktigste oppgavene hjernen din har, er å avgjøre hvor du er i verden og hvor verden er i forhold til deg. Hjernen samler denne informasjon igjennom en rekke systemer og summen av dette er det vi kaller balanse. De tre hovedsystemene for balanse er det indre øret, øynene og propriosepsjon (leddfølelse). Hvis det er feil kommunikasjon eller nedsatt funksjon i, eller mellom ett av disse systemene, vil du oppleve redusert balanse. Redusert balanse kan føre til utmattelse, fordi det krever mer energi for kroppen å holde seg oppreist på to bein. I noen tilfeller oppleves redusert balanse som kognitiv svikt.

Øyemotorikk og synsforstyrrelser

Øynene våre kartlegger omgivelsene våre, slik at vi kan navigere oss rundt i verden. Derfor er det viktig at øyemotorikken vår fungerer optimalt. Det er ikke alltid like lett å vite at man har problemer med øyemotorikk, med mindre man har nystagmus, ocular flutter og oscillopsia. Mindre synsforstyrrelser som for eksempel nedsatt blikkfikseringsevne, hakkete pursuits (rolige følgebevegelser) eller nedsatt reaksjonsevne og treffsikkerhet med sakkader (raske hoppe bevegelser) kan resultere i brain fog (hjernetåke), ustøhet, utmattelse, tåkete/uklart syn og svimmelhet.