Svimmelhet

Svimmelhet kan ha flere årsakssammenhenger, men de fire vanligste årsakene til svimmelhet er: nakken, indre øret, blodsirkulasjon og øynene. En feil i ett eller flere av disse systemene kan føre til svimmelhet. Det er forskjellige varianter av svimmelhet fra de ulike systemene. Dette gjør det mulig å analysere oss frem til problemområdet.

Book time

HURTIGLINKER OM SVIMMELHET

Svimmelhet fra nakken

Vertigo / indre øret

Blodsirkulasjon

Synsforstyrrelser

NB! Dersom man har andre symptomer i tillegg til svimmelhet – som nummenhet i ansiktet eller kroppen, svakhet i arm eller ben eller problemer med å uttrykke seg muntlig, aMÅ man ringe 113! Dette kan være symptomer på mer alvorlige tilstander, som hjerneslag eller drypp.

Svimmelhet fra nakken / cervikogensk svimmelhet

Nakken består av syv virvler og puter/skiver mellom virvlene, samt en rekke muskler, sener og leddbånd, som beveger og beskytter nakken vår. I disse strukturene er det mange reseptorer som sender signaler til hjernen og det indre øret om hvordan vi beveger nakken. Når disse signalene ikke fungerer slik de skal kan man oppleve svimmelhet. Noen eksempler på hvordan disse signalene kan bli forstyrret eller avbrutt, kan være på grunn av redusert bevegelse mellom virvlene i nakken, punkterte puter / skiver i nakken (prolaps), slitasje og whiplash. Denne type svimmelhet kan både være roterende og vippende.

Indre øret / det vestibulære apparatet

Det indre øret (høyre og venstre side) består av 6 bueganger, 4 otolither og 2 sneglehus. I forhold til svimmelhet skal vi fokusere på buegang otolithene. Krystallsyke / benign paroxysmal posisional vertigo er kanskje den vanligste årsaken til svimmelhet og stammer fra en eller flere av de 6 buegangene. Denne svimmelheten er vanligvis roterende og bevegelses bestemt. Svimmelhet fra otolithene gir en mer konstant vippende/nautisk svimmelhets følelse.

Blodsirkulasjon

Oksygen blir transportert gjennom kroppen ved hjelp av blodsirkulasjonen vår. Symptomer på at svimmelheten stammer fra blodsirkulasjonen kan være følelsen av å besvime, når man reiser seg fra liggende til sittende stilling, eller fra sittende til stående. Disse symptomene er ofte relatert til endringer i det autonome nervesystemet og kan være blodtrykksfall eller postural orthostatic tachycardia syndrome. (POTS)

Øyemotorikk og synsforstyrrelser

Øynene våre kartlegger omgivelsene våre, slik at vi kan navigere oss rundt i verden. Derfor er det viktig at øyemotorikken vår fungerer optimalt. Det er ikke alltid like lett å vite at man har problemer med øyemotorikk, med mindre man har nystagmus, ocular flutter og oscillopsia. Mindre synsforstyrrelser som for eksempel nedsatt blikkfikseringsevne, hakkete pursuits (rolige følgebevegelser) eller nedsatt reaksjonsevne og treffsikkerhet med sakkader (raske hoppebevegelser) kan resultere i brain fog (hjernetåke) ustøhet, utmattelse, tåket / uklart syn og svimmelhet.