Både kiropraktikk og funksjonell nevrologi er to behandlingsmetoder som har sitt utspring i nevrologi og stimulering av nervesystemet. Mens kiropraktikk lenge har vært anerkjent som en effektiv måte å behandle nerve- og muskelrelaterte symptomer på, har funksjonell nevrologi vokst fram som en spesialisering innenfor kiropraktikken. I denne artikkelen skal vi se nærmere på forskjellene mellom kiropraktikk og funksjonell nevrologi, og hva slags fordeler de kan gi for pasienter som søker etter en naturlig og skånsom løsning for å behandle sine symptomer.

Hva er kiropraktikk?

Kiropraktikk er en helhetlig og naturlig tilnærming til behandling av nerve- og muskelrelaterte plager. Ved å justere ryggraden og andre ledd, kan kiropraktorer lindre smerte og øke mobiliteten. Kiropraktikk fokuserer på å opprettholde en sunn ryggrad for å sikre at nervesystemet fungerer optimalt. Behandlingen kan også inkludere råd om kosthold, trening og livsstilsendringer for å hjelpe pasientene med å opprettholde god helse.

Hva er funksjonell nevrologi?

Funksjonell nevrologi er en spesialisering innenfor kiropraktikken som fokuserer på å vurdere og behandle nevrologiske forstyrrelser ved hjelp av ikke-invasive, ikke-farmasøytiske terapier. Funksjonell nevrologi tar utgangspunkt i pasientens nevrologiske tilstand og funksjonalitet og behandler individuelt for å oppnå best mulig resultat. Terapiene kan inkludere bruk av VR (virtual reality), øye-øvelser, balansetrening, manuelle teknikker og laserterapi. Funksjonell nevrologi kan være spesielt nyttig for pasienter som lider av nevrologiske problemstillinger, hjernerystelser eller andre forstyrrelser i nervesystemet.

Fordeler med å kombinere kiropraktikk og funksjonell nevrologi (Nevrokiropraktikk)

Ved å kombinere kiropraktikk og funksjonell nevrologi kan pasienter få enda bedre resultater i behandlingen av sine symptomer. Kiropraktikk kan bidra til å justere ryggraden og andre ledd for å øke bevegeligheten og lindre smerte, mens funksjonell nevrologi kan behandle nevrologiske forstyrrelser og forbedre funksjonen i nervesystemet.

En annen fordel med å kombinere kiropraktikk og funksjonell nevrologi er at pasientene kan få en mer individualisert behandling. Funksjonell nevrologi tar utgangspunkt i pasientens nevrologiske tilstand og behandler individuelt for å oppnå best mulig resultat. Dette betyr at behandlingen kan tilpasses pasientens unike behov og symptomer. Ved å bruke begge behandlingsmetodene kan pasienter få en skreddersydd tilnærming til behandlingen av sine symptomer, som kan gi bedre resultater og en mer tilfredsstillende behandling.

Hva er de mest effektive behandlingsmetodene som brukes av kiropraktikk og funksjonell nevrologi?

Noen av de mest effektive behandlingsmetodene inkluderer kiropraktiske justeringer, som stimulerer nervesystemet gjennom sentrallinjens strukturer i ryggraden og sentralnervesystemet. Disse justeringene påvirker segmentale reflekser i ryggmargen, som gir umiddelbar respons til ryggmargen og hjernen.

Funksjonell nevrologi bruker også en rekke teknikker, inkludert øvelser og terapier som er spesifikt utviklet for å adressere nevrologiske problemer. Disse kan omfatte øvelser for balanse, koordinasjon, syn og hørsel, samt stimulerende terapier som laserterapi.

Hos Kvantumklinikken kan du være trygg på at flesteparten av våre kiropraktorer er spesialisert innen funksjonell nevrologi. Dette betyr at de har en kvalifisert kunnskap om nevrologi og kan behandle pasienter med en helhetlig og individualisert tilnærming. Ved å kombinere kiropraktikk og funksjonell nevrologi kan pasienter få enda bedre resultater i behandlingen av sine nevrologiske plager, samt sine nerve- og muskelrelaterte symptomer. Våre kiropraktorer kan tilby en skreddersydd tilnærming til behandlingen av dine symptomer, som kan gi bedre resultater og en mer tilfredsstillende behandling, med hjernen som fokus.

 

Forskning:

  1. Ifølge en studie publisert i Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, kan kiropraktikk føre til betydelig reduksjon i smerte og øke funksjonen hos pasienter med nakke- og ryggsmerter.
  2. En annen studie publisert i Journal of Chiropractic Medicine fant at funksjonell nevrologi kan bidra til å forbedre symptomer hos pasienter med vestibulære lidelser (problemer med balanse og koordinasjon).
  3. En annen studie, publisert i Frontiers in Neurology, fant at funksjonell nevrologisk rehabilitering kan forbedre motorisk funksjon hos pasienter med hjerneskade.
  4. En annen studie publisert i Chiropractic & Manual Therapies konkluderte med at kiropraktisk behandling kan bidra til å redusere kronisk smerte og forbedre livskvaliteten hos pasienter med fibromyalgi.
  5. Forskning utført av Heidi Haavik, en nevrofysiolog og kiropraktor, har vist at kiropraktiske justeringer kan øke hjernens funksjon og respons. En studie fra 2007 fant at en enkelt ryggmargsjustering kan øke hjernens funksjon opp til 20%. En annen studie fra 2010 viste at kiropraktiske justeringer kan øke hjerneaktiviteten og forbedre muskelkontrollen hos idrettsutøvere.
  6. Haavik har også forsket på funksjonell nevrologi og har vist at denne tilnærmingen kan forbedre balanse, koordinasjon og reaksjonstid hos eldre mennesker. I en annen studie fant hun at funksjonell nevrologi kan forbedre hjernefunksjonen hos personer med ADHD.
  7. En studie publisert i Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics fant at spinal manipulering kan føre til en økning i aktiviteten i prefrontal cortex, som er ansvarlig for kognitive funksjoner som oppmerksomhet og beslutningstaking.
  8. En annen studie, publisert i Scientific Reports, fant at spinal manipulering kan føre til endringer i hjernen som kan bidra til smertelindring. Forskerne fant at spinal manipulering kan aktivere hjernens belønningssenter, som kan bidra til å redusere smerteopplevelsen.