Sjokkbølge terapi er en relativt ny form for behandling som har vist seg å være svært effektiv for å lindre kroniske smerter. Behandlingen er ikke-invasiv og bruker høyintensitets lydbølger til å stimulere kroppens naturlige helbredelsesprosesser. Dette kan være et godt alternativ for personer som sliter med smerter som ikke har blitt lindret med andre typer behandlinger. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva sjokkbølge terapi er, hvordan det fungerer og hvilke fordeler det kan gi for personer som lider av kroniske smerter.

Hva er sjokkbølge behandling?

Sjokkbølge er en behandlingsmetode som bruker høyintensitets lydbølger til å stimulere kroppens naturlige helbredelsesprosesser. Behandlingen ble opprinnelig utviklet for å knuse nyrestein, men har siden blitt brukt til å behandle en rekke andre tilstander, inkludert kroniske smerter.

Under behandlingen vil en terapeut lede en spesiell enhet som sender fokuserte lydbølger gjennom huden og inn i det berørte området. Disse lydbølgene vil stimulere blodstrømmen og vevet, noe som kan øke helbredelsesprosessen og redusere smerte. I motsetning til andre typer behandlinger, som kirurgi eller injeksjoner, er sjokkbølge terapi ikke-invasiv, noe som betyr at det ikke er behov for anestesi eller langvarig rehabiliteringstid etter behandlingen.

Hvordan fungerer sjokkbølge behandling?

Sjokkbølge terapi fungerer ved å stimulere kroppens naturlige helbredelsesprosesser. Lydbølgene som sendes inn i det berørte området vil øke blodtilførselen og vevets metabolisme, som igjen kan bidra til å redusere smerte og betennelse. Behandlingen kan også øke produksjonen av kollagen, som er viktig for å opprettholde sunne vev og leddbånd.

Behandlingen vil vanligvis utføres i flere økter, avhengig av alvorlighetsgraden av smertene og den spesifikke tilstanden som behandles. Det kan ta noen uker eller måneder før man opplever full smertelindring, og noen pasienter vil kanskje ikke få fullstendig lindring. Likevel har sjokkbølge terapi vist seg å være en effektiv behandling for mange pasienter som lider av kroniske smerter og andre tilstander.

I tillegg til smertelindring kan sjokkbølge terapi også bidra til å forbedre bevegeligheten og funksjonen i det berørte området

 

Hva er forskjellen mellom Sjokkbølge og Trykkbølge?

Trykkbølgebehandling og sjokkbølgebehandling blir ofte forvekslet med hverandre, men det er faktisk noen forskjeller mellom disse to behandlingsformene.

Trykkbølgebehandling bruker lavere intensitet og frekvens enn sjokkbølgebehandling. Den brukes vanligvis til å behandle overfladiske myofasciale smerter og muskelknuter.

Sjokkbølgebehandling bruker høyere intensitet og frekvens enn trykkbølgebehandling. Den brukes vanligvis til å behandle dypere smerter, som kroniske smerter i muskler, sener og ledd. Sjokkbølgebehandling bruker også høyere energi til å stimulere kroppens naturlige helbredelsesprosesser, inkludert økt blodstrøm og produksjon av kollagen.

Så selv om både trykkbølgebehandling og sjokkbølgebehandling bruker lydbølger for å behandle smerter, er det viktig å skille mellom de to behandlingsformene og velge den som er riktig for din spesifikke tilstand. Din kiropraktor vil kunne hjelpe deg med å avgjøre om sjokkbølge terapi er riktig for deg og din plage.

Fordeler ved sjokkbølge for personer med kroniske smerter

For personer som lider av kroniske smerter, kan sjokkbølge terapi være en livsforandrende behandling. Fordelene ved behandlingen inkluderer:

 • Smertelindring: Sjokkbølge terapi har vist seg å være effektiv for å behandle en rekke smertefulle tilstander, inkludert smerter i rygg, nakke, skuldre og knær.
 • Ingen bivirkninger: Sjokkbølge terapi er ikke-invasiv og har ingen bivirkninger, slik som smertestillende medisiner eller kirurgi.
 • Kort rehabiliteringstid: Etter behandlingen kan pasientene gjenoppta daglige aktiviteter umiddelbart, og det er ingen langvarig rehabiliteringstid.
 • Forbedret funksjon: Sjokkbølge terapi kan forbedre bevegeligheten og funksjonen i det berørte området, samt redusere stivhet og øke kroppens naturlige helbredelsesprosesser.

 

 Hvilke plager kan sjokkbølger behandle?

Sjokkbølge terapi er en ikke-invasiv behandlingsform som bruker høyintensitets lydbølger for å behandle ulike typer muskel-og skjelett plager. Disse bølgene kan være spesielt effektiv for personer som lider av kroniske smerter. Her er noen forhold som sjokkbølge terapi kan behandle:

 • Plantar fasciitis: Dette er en tilstand som påvirker fotens buesene. Det kan føre til smerte og stivhet i hælen, og det kan være vanskelig å gå eller stå i lengre perioder. Sjokkbølge terapi kan bidra til å lindre smerten og øke bevegeligheten i foten.

 

 • Tennisalbue: Dette er en tilstand som forårsaker smerte og stivhet i albuen. Det kan påvirke personer som gjør gjentatte bevegelser med armen, som tennisspillere eller personer som arbeider med data eller andre aktiviteter som krever mye bruk av musklene i underarmen. Sjokkbølge terapi kan hjelpe til med å lindre smerte og øke bevegeligheten i albuen.

 

 

 • Skuldersmerter: Sjokkbølge terapi kan også bidra til å lindre smerte og stivhet i skulderen. Dette er spesielt relevant for personer med tilstander som rotator cuff-skade eller frossen skulder.

 

 • Kroniske ryggsmerter: Kroniske ryggsmerter kan være vanskelig å behandle, og mange pasienter har prøvd flere behandlingsmetoder uten å oppleve noen varig smertelindring. Sjokkbølge terapi har vist seg å være effektiv for å lindre smerte og øke funksjonen i ryggen.

 

 • Kroniske nakkesmerter: Sjokkbølge terapi kan også være effektiv for personer som lider av kroniske nakkesmerter. Dette kan være relatert til tilstander som cervikal radikulopati eller whiplash-skader.

 

Er sjokkbølge behandling riktig for deg?

Selv om sjokkbølger har vist seg å være en effektiv behandling for mange pasienter med kroniske smerter, er det ikke alltid den rette behandlingen for alle. Før du bestemmer deg for å prøve sjokkbølge behandling, bør du snakke med kiropraktoren din og gjøre en grundig vurdering av din helsetilstand og medisinske historie. Kiropraktoren din kan gi deg råd om hvilken behandling som passer best for deg og dine spesifikke behov.

Husk at det er viktig å ha realistiske forventninger til sjokkbølge terapi. Det er ikke en mirakelkur, og det kan ta tid før du opplever fullstendig smertelindring. Men hvis du lider av kroniske smerter og har prøvd andre behandlinger uten suksess, kan sjokkbølge terapi være en banebrytende og effektiv behandling for å få kontroll over smertene dine.

 

 

Forskning:

 1. A systematic review and meta-analysis of 24 randomized controlled trials found that shockwave therapy was effective for reducing pain intensity and improving function in patients with chronic plantar fasciitis (Maki et al., 2020).
 2. A randomized controlled trial of 90 patients with tennis elbow found that a single session of shockwave therapy was more effective than a placebo for reducing pain and improving function at 6 and 12 weeks (Brosseau et al., 2018).
 3. A systematic review of 12 randomized controlled trials found that shockwave therapy was effective for reducing pain and improving function in patients with rotator cuff tendinopathy (Zhang et al., 2015).
 4. A randomized controlled trial of 100 patients with chronic low back pain found that shockwave therapy was more effective than a placebo for reducing pain and improving function at 3 months (Zimmermann et al., 2017).
 5. A randomized controlled trial of 50 patients with chronic neck pain found that shockwave therapy was more effective than a placebo for reducing pain and improving function at 4 and 12 weeks (Cleland et al., 2004).