Korsryggsmerter eller lumbago er en vanlig plage som rammer mange mennesker. Det kan være en kilde til stor smerte og ubehag, og kan begrense ens evne til å utføre daglige aktiviteter. Men visste du at det er en viktig sammenheng mellom korsryggsmerter og balanse?

Balanse er avgjørende for å opprettholde en god holdning og unngå overbelastning av ryggen. Når balansen er svekket, kan det føre til unaturlige bevegelsesmønstre og feilbelastning av ryggen. Dette kan igjen føre til korsryggsmerter og andre problemer i ryggsøylen. Balansen påvirker helsen vår mer enn vi tror. Fall er en viktig årsak til ulykker, og ryggsmerter påvirker mange mennesker over hele verden. Det er derfor viktig å se på sammenhengen mellom disse to tingene.

Hva sier forskning?

Forskning viser at smerter i korsryggen og balanse henger sammen. Men det er ikke alltid lett å si hva som er årsak og virkning. Når folk har vondt i ryggen, prøver de ofte å unngå smerten ved å bevege seg annerledes, og det kan påvirke balansen vår negativt. På den andre siden kan dårlig balanse føre til ryggsmerter fordi det påvirker hvordan vi beveger oss. Ryggsmerter kan variere i alvorlighetsgrad. Milde ryggsmerter har kanskje ikke stor innvirkning på balansen, men moderate til kroniske ryggsmerter kan påvirke den. Alvorlige ryggsmerter, spesielt over tid, kan forstyrre balansen og kontrollen over kroppen din.

For å holde balansen trenger kroppen vår både stabilitet og fleksibilitet. Når vi har vondt i ryggen, kan det begrense bevegeligheten vår og hvordan vi føler leddene våre. Dårlig balanse kan også føre til at vi mister kontrollen over musklene våre, og dette kan påvirke ryggen vår negativt.

 

Hvis du sliter med gjentatte episoder med ryggsmerter, er det viktig å se på hele kroppen din. Noen ganger kan smertelindring midlertidig hjelpe, men hvis smerten er vedvarende, kan det være tegn på at hjernen din har problemer med å kontrollere bevegelsene dine. I slike tilfeller er det viktig å få en grundig vurdering som inkluderer en sjekk av hele kroppens sanseorganer, som syn, balanse og følelsen av leddene.

 

Balansen vår avhenger hovedsakelig av tre ting:

  • Synet vårt
  • Det indre øret (Vestibulære apparatet)
  • Propriosepsjon (Hvordan vi føler leddene våre)

Disse skal fungere i harmoni. Hvis vi stoler for mye på synet vårt, kan det føre til dårlig balanse. Har vi lite følelse eller bevegelse i leddene, kan dette føre til dårlig balanse og svimmelhet. Ryggsmerter kan også påvirke hvordan vi bruker leddene våre, og det kan gjøre det vanskeligere å holde balansen.

Så hva skal man gjøre?

For å forbedre balansen, må vi trene sanseorganene våre riktig. Det kan for eksempel være:

  • Øvelser der vi lukker øynene for å tvinge hjernen til å stole mer på følelsen i kroppen vår og det vestibulære apparatet.
  • Stabiliseringsøvelser
  • Motorisk trening av øynene og nakke
  • Koordinasjonsøvelser
  • Gjøre kompliserte eller synkroniserte bevegelser med armer og ben

Ikke kun lave ryggsmerter

Dette forholdet mellom smerte og balanse kan også gjelde for andre deler av kroppen. For eksempel kan nakkesmerter oppstå når balansen er dårlig, fordi balansen påvirker hvordan vi beveger hodet, nakken og øynene. Når du snur hodet, går en del av signalet fra det indre øret til øynene, og guider øyebevegelsen i motsatt retning. Mye av dette signalet, omtrent 75%, går ned til nakken og ryggen for å stabilisere ryggraden under bevegelse. Følgelig kan forstyrrelser i vestibulær funksjon føre til endringer i nakkestabilitet og manifestere seg som forhold under hodebøyninger eller rotasjoner. Muskler som kontinuerlig aktiveres for å opprettholde disse unormale holdningene, kan klemme nakkeleddene og nerver, og bidra til smerte som kan stråle ut i ulike deler av kroppen.

Hva med holdning?

Det er viktig å forstå at god holdning ikke er det samme for alle. Unge mennesker kan ha utfordringer med å opprettholde en ideell holdning grunnet økt skjermbruk og sitting, og eldre mennesker kan også ha problemer med holdningen på grunn av aldring og inaktivitet. Det viktigste er å ha styrke og fleksibilitet som passer til dine egne behov.

For å oppsummere, er det viktig å ha god balanse når du blir eldre for å unngå fall og skader. Balanseøvelser og vedlikehold av bevegelighet er viktig for å fremme stabilitet og redusere risikoen for skader. Forståelsen av sammenhengen mellom ryggsmerter og balanse er viktig for å opprettholde god helse og velvære.

 

 

 

 

Book din undersøkelse her