Smerte er en kompleks opplevelse som kan påvirke livskvaliteten til de som lider av det. For personer med kroniske smerter kan hverdagen være en kamp, og derfor er smertelindring av avgjørende betydning. Å forstå hvordan smerte oppstår og hvordan den kan lindres er viktig for å kunne håndtere og redusere smertenivået. I denne bloggposten vil vi utforske konseptet smertelindring og se nærmere på hvordan smerte faktisk skapes i hjernen.

Selv i tilfeller der det ikke er noen faktisk skadet vev, kan hjernen din bestemme at du skal oppleve smerte, noen ganger på grunn av en oppfattet trussel. Dette fenomenet, kjent som “smerteparadokset”, betyr at smerte ikke alltid nøyaktig gjenspeiler alvorlighetsgraden eller plasseringen av et problem.

Selv om smerte kan være informativ, og signalisere problemer som overanstrengelse eller potensiell skade på kroppen, kan den også bli kronisk og lite informativ for noen individer. Hjernens evne til å tilpasse seg, kjent som nevral plastisitet, spiller en betydelig rolle i denne prosessen. Det du fokuserer på kan påvirke nevral plastisitet, så å konsentrere seg om positive aspekter av livet, lykke og takknemlighet kan bidra til å lindre smerte.

Nevral plastisitet

Studier viser at justeringer av ryggraden hos kiropraktorer har en nevral plastisk effekt på hjernen, spesielt i den fremre delen av hjernen, som er knyttet til kronisk smerte. Tidlig kiropraktorbehandling kan forebygge kronisk smerte ved å redusere hjernens oppfatning av smerte.

Kiropraktorer fokuserer på områder med begrenset bevegelse, heller enn der du føler smerte, siden smertens opphav er hjernen, ikke nødvendigvis det ubehagelige stedet. Ved å forbedre kommunikasjonen mellom hjernen og kroppen kan kiropraktorjusteringer forbedre kroppens respons på det som skjer.

For eksempel opplevde en pasient knesmerter som ikke ble bedre med ulike medisinske behandlinger, inkludert kirurgi. Kiropraktiske justeringer fokuserte på å forbedre bevegelsen i andre deler av ryggraden, og knesmertene forsvant. Dette illustrerer viktigheten av nøyaktig kommunikasjon mellom hjernen og kroppen.

Å forstå at smerte genereres i hjernen har betydelige implikasjoner for håndtering og bedring av smerte, spesielt i tilfeller av kronisk smerte der smertekilden kanskje ikke lenger er det berørte området.

Sympatisk vs Parasympatisk

I ditt nervesystem, spiller to avgjørende undergrupper en betydelig rolle i smerteoppfattelsen:

 • Varsels- og faresystemet (sympatisk)
 • Ro- og helingssystemet (parasympatisk)

Når varsels- og faresystemet er aktivt, øker hjertefrekvensen din, energi mobiliseres, og store muskler forbereder seg på kamp eller flukt. Du blir mer våken og årvåken. I motsetning overtar ro- og helingssystemet når varsels- og faresystemet dempes, noe som gir avslapning, vevsheling og riktig fordøyelse.

I nærvær av smertesignaler aktiverer varsels- og faresystemet, forårsaker muskelspenninger og omdirigerer blodet bort fra essensielle funksjoner. Mens denne responsen er nyttig for umiddelbare trusler, kan den være problematisk ved kronisk smerte og føre til vedvarende høye nivåer av adrenalin som forsterker smertesignaler.

Disse smertesignalene, generert av hjernen, har som mål å beskytte deg. Når varsels- og faresystemet er aktivt, forbereder store muskler seg til handling, som hamstrings og quadriceps. Imidlertid, hvis de ikke brukes som tiltenkt, kan musklene bli ømme. Aktiveringen fører også til at mindre muskler nær ryggraden og skallen blir mindre aktive.

Signalfeil mellom hjernen og kroppen

Hvis du sliter med kronisk smerte, kan det virke som om hjernen din er fastlåst på smertesignalet. Det er viktig å huske at hjernen din kan spille ulike melodier, ikke bare smerte, og kan trenes til å endre fokus. Trening er avgjørende for å gjenopprette riktig funksjon av store muskler. Regelmessige besøk hos kiropraktoren er også viktig for å opprettholde aktiviteten i mindre muskler rundt ryggraden og skallen.

Disse mindre musklene formidler ryggens handlinger, noe som representerer kjernen i kroppens aktivitet. Forvrengt kommunikasjon mellom ryggmuskler og hjernen kan føre til ulykker og mer smerte.

Kiropraktisk behandling er godt dokumentert for å hjelpe med nakkesmerter, ryggsmerter og hodepine, da det forbedrer hjernens forståelse av ryggraden og kroppen, og potensielt deaktiverer smertesignaler når de ikke lenger er nødvendige. Den påvirker også den fremre delen av hjernen, en slags dirigent, noe som kan forklare effektiviteten i smertehåndtering og lindring. Imidlertid tilbyr kiropraktisk behandling mer enn smertelindring; det fokuserer på å forbedre kommunikasjonen mellom hjernen og kroppen for optimal funksjon.

brain connection

 

Disse delene av hjernen utgjør smertematriksen, og deres aktivering signaliserer til hjernen din å skape følelsen av smerte, og fungerer som et varsel om potensielle problemer eller fare. De delene av hjernen som er ansvarlige for å generere denne smertefornemmelsen inkluderer:

 • For-motoriske områder
 • Cingulate cortex
 • Pre-frontal cortex
 • Amygdala
 • Sensorisk cortex
 • Hypothalamus og thalamus
 • Cerebellum
 • Hippocampus
 • Ryggmargen

Prefrontal Cortex

Det er viktig å merke seg at prefrontal cortex er en betydningsfull del av hjernen din, lik en orkesterdirigent, som koordinerer sensoriske inntrykk, vurderer dine hensikter, prioriterer sensorisk informasjon og inkorporerer dine tidligere erfaringer og lærdom for å forbedre din evne til å oppnå målene dine mest effektivt. Det er fascinerende at justeringer av ryggraden påvirker denne hjerneregionen, og forbedrer dens forståelse av omgivelsene dine og muliggjør optimal funksjon.

En annen interessant faktor er prefrontal cortex’ rolle i smertebehandling og opplevelse. PFC er aktiv under akutt smerte og spiller en avgjørende rolle i å regulere smerteintensiteten ved å endre hjernens veier. Den antas også å være involvert i overgangen fra akutt smerte til en kronisk tilstand, og dette kan muligens forklare de positive resultatene av tidlig utredning og kiropraktisk behandling for pasienter.

Det er viktig å forstå at små muskler nær ryggraden og skallen blir mindre aktive under betydelig stress, da de ikke er nødvendige når du håndterer trusler som for eksempel en tiger. Stress, enten det er fysisk, kjemisk eller emosjonelt, er ofte en årsak til dysfunksjon i ryggraden.

Forskjellige stressfaktorer bygger seg opp og fører til et bristepunkt der symptomer som smerte blir synlige. Imidlertid er det avgjørende å innse at mange kompenserende endringer skjer i bakgrunnen før smerten manifesterer seg.

Ryggmargsfunksjonen er ikke en enkel, binær tilstand av helse eller patologi; det er mer som å navigere gjennom “50 nyanser av grått.” Mange problemer kan oppstå før man krysser terskelen til å oppleve symptomer. Dårlige tilpasninger kan føre til mer betydningsfulle problemer, som kronisk smerte.

Forskning viser at din personlige situasjon i stor grad påvirker hvordan du oppfatter og opplever smerte. Smertens intensitet og ubehag avhenger av din situasjon og, enda viktigere, dine tanker og følelser knyttet til situasjonen. For eksempel, i et eksperiment, opplevde deltakere smerte basert på forventningene deres, selv når det ikke ble påført noen faktisk stimulans. Denne studien fremhever forventningers og kunnskapens rolle i å forme smerteopplevelsen.

Så hva kan du gjøre?

Hva kan du gjøre for å støtte immunforsvaret og lindre smerte? Det er flere effektive strategier som ikke involverer bruk av medikamenter:

 1. Mindfulness-meditasjon: Dette er kjent for å berolige tankene, redusere bekymringer og dempe kroppens stressrespons. Du kan finne verktøy på nettet og apper for å komme i gang med din egen mindfulness-praksis.
 2. Riktig ernæring: Å spise riktig er avgjørende. Målet er å redusere betennelse, slik at signaler om betennelse har mindre sjanse til å nå hjernen din og utløse smerte.
 3. God søvn: Å få tilstrekkelig høykvalitets søvn fungerer som en kraftig forsvarsmekanisme mot både stress og smerte. Selv om stress og smerte kan påvirke søvnen, bør du legge vekt på sunne søvnvaner som passer for deg.
 4. Sollys, vann og sosialt samvær: Ikke undervurder verdien av å tilbringe tid utendørs i solen, drikke tilstrekkelig vann og engasjere deg i sosiale aktiviteter som gir glede. Å le sammen med venner i et avslappet miljø motvirker stressresponsen og kan bidra til å redusere de vedvarende stress- og smertesignalene i hjernen din.
 5. Fysisk aktivitet: Å holde kroppen i bevegelse er avgjørende. Selv om smerte begrenser din bevegelsesfrihet, kan du praktisere mentale øvelser som fremmer fysisk aktivitet. Fokuser på å mobilisere de store musklene som er klare for “kamp eller flukt”-modus for å løse opp stivhet og spenninger. Ikke glem å aktivere de mindre musklene rundt ryggraden, noe som kan oppnås gjennom yoga eller daglige øvelser. Din kiropraktor kan være til hjelp med dette.
 6. Riktig behandling for din hjerne: Gjennom kiropraktiske justeringer og funksjonell nevrologi kan man forbedre hjernens forståelse av kroppens tilstand. Det kan også endre måten prefrontal cortex fungerer på, noe som er avgjørende for hjernens smerteprosessering. Det er viktig å presisere viktigheten av individuell tilnærming i behandling. Hensikten er å bedre kommunikasjonen mellom kroppen og hjernen.

Så hvis du opplever kroniske smerter, sørg for å opprettholde en positiv holdning, holde deg i aktivitet, spise sunt, prioritere god søvn og besøke din kiropraktor for å finjustere hjernen din og oppnå smertelindring.

Ønsker du å vite mer, ta kontakt med oss.

 

 

Book din undersøkelse her