Lurer du på om en kiropraktor kan hjelpe deg med dine plager? Vi vil i denne bloggposten ta for oss noen spørsmål som vi jevnlig får av pasienter; slik at det vil være lettere for deg som pasient å vite hva du kan forvente deg.

 

Hva er de vanligste årsakene til at folk oppsøker kiropraktor?

Mange mennesker oppsøker en kiropraktor av ulike årsaker og plager. Kiropraktikk er en form for behandling som fokuserer på nerve-muskel- og skjelettsystemet, og har som mål å lindre smerte og forbedre funksjonen i kroppen og hjernen. Her er noen av de vanligste årsakene til at folk oppsøker en kiropraktor:

 

  1. Ryggsmerter: Ryggsmerter er en av de vanligste årsakene til at folk oppsøker en kiropraktor. Dette kan inkludere alt fra akutte ryggskader til mer kroniske tilstander som prolaps eller isjias. Kiropraktoren vil bruke ulike teknikker for å lindre smerte og gjenopprette normal funksjon i ryggen.

 

  1. Nakkesmerter: Nakkesmerter kan være forårsaket av dårlig holdning, stress, eller skader. Kiropraktoren vil undersøke nakken og bruke justeringsteknikker for å lindre smerte og forbedre bevegelsesområdet i nakken.

 

 

  1. Hodepine: Kiropraktorer kan også behandle hodepine, inkludert migrene og spenningshodepine. Ved å finneføre justeringer i ryggvirvlene og musklene i nakken, kan kiropraktoren bidra til å redusere hyppigheten og intensiteten av hodepine.

 

  1. Skuldersmerter: Kiropraktorer kan også behandle skuldersmerter, inkludert smerter forårsaket av skader, overbelastning eller betennelse i skulderleddet. Kiropraktoren vil utføre ulike behandlingsteknikker for å forbedre funksjonen i skulderen og redusere smerte.

 

Hva er fordelene med å gå til en kiropraktor?

Å gå til en kiropraktor kan ha mange fordeler for personer som trenger spesialisert og individualisert behandling. Her er noen av fordelene:

  1. Smertelindring: Kiropraktorer er spesialister på nerve- muskel- og skjelettsystemet, og de kan hjelpe med å lindre smerte i rygg, nakke, ledd og andre deler av kroppen. Ved å bruke ulike teknikker som justeringer, nevrologi og terapeutiske øvelser, kan de bidra til å redusere smerte og øke bevegeligheten/funksjon.

 

  1. Behandling av årsaken: I stedet for bare å behandle symptomene, forsøker kiropraktorer å finne og behandle årsaken til problemet. Dette gjøres ved en grundig undersøkelse. De tar en helhetlig tilnærming til helse og jobber med å gjenopprette balansen i kroppen og hjernen. Dette kan være spesielt nyttig for personer med kroniske smerter eller tilstander.

 

  1. Individualisert behandling: Kiropraktorer tar seg tid til å lytte til pasientene sine og forstå deres unike behov. De utvikler deretter en behandlingsplan som er skreddersydd for den enkelte, med fokus på å møte deres spesifikke mål og behov. Dette sikrer at behandlingen er tilpasset den enkeltes kropp og tilstand, og kan føre til bedre og mer langvarige resultater.

 

Hjernen som utgangspunkt

Hjernen har en evne til å fylle inn informasjon eller lage sin egen tolkning av virkeligheten, og dette kan skape problemer når den ikke riktig forstår det som skjer både inni og utenfor kroppen din. Når hjernens bilde av kroppen din er unøyaktig og den tolker informasjon på feil måte, kan det føre til at den reagerer på omgivelsene på en dårlig måte. Det kan være vanskelig å oppdage om hjernen din har et feilaktig bilde av kroppen din eller av hva som skjer rundt deg. Dette kan vise seg som dårlig koordinasjon, ofte støter tærne, kolliderer albuen med dørkarmer, har problemer med golfsving, konsentrasjonsproblemer eller sterke følelsesmessige reaksjoner.

Dette er hvor kiropraktisk behandling kommer inn. Ryggvirvelsubluksjoner påvirker måten hjernen prosesserer informasjon om omgivelsene. Ved å korrigere disse subluksasjonene, kan kiropraktisk behandling hjelpe hjernen og det sentrale nervesystemet til å fungere bedre, og dermed forbedre nøyaktigheten i hjernens bilde av kroppen din, slik at du kan yte på ditt beste. La meg forklare dette mer grundig.

Selv om det er allment kjent at våre sanser, som øynene, ørene og nesen, gir hjernen informasjon om kroppen og omgivelsene, er det viktig å merke seg at musklene i kroppen også fungerer som sanser. Når kroppen beveger seg, strekkes musklene, og de sender informasjon til hjernen, slik at den vet hva kroppen gjør.

Selv om vi vanligvis tenker på muskler som biceps og triceps, spiller de mindre musklene i nærheten av ryggraden og skallen en viktig rolle. De sender informasjon til hjernen om ryggradens bevegelser, som reflekterer kroppens kjernebevegelser. Hvis ryggvirvelsegmentene begynner å bevege seg på en unormal måte, for eksempel på grunn av skade eller dårlig holdning, blir kommunikasjonen mellom disse ryggmusklene og hjernen forstyrret, noe som fører til dårlig kommunikasjon mellom hjernen og kroppen. Dette er akkurat hva som skjer når en ryggvirvelsubluksasjon oppstår i ryggraden.

Hvis du har en ryggvirvelsubluksasjon, kan det føre til forstyrrelser for hjernen, eller hindre at hjernen får tilstrekkelig informasjon om hva som skjer i kroppen din. Dette kan føre til at hjernen må fylle inn informasjonen den mangler.

Et eksempel

La oss forklare dette med en enkel sammenligning. Tenk deg at du har bodd i et hus med en lang gang hele livet. I enden av gangen er det et skap der du kan slå av og på lyset. Nå, forestill deg at lysbryteren plutselig går i stykker, og du er fanget i totalt mørke. Ville du være helt hjelpeløs?

Neppe. Du ville kunne gå ned gangen og fikse lysbryteren, ikke sant? Du har jo bodd der lenge nok til å vite omtrent hvor lang gangen er og hvor skapet er. Hjernen din fungerer på en lignende måte. Selv om den ikke kan “se” alt i kroppen din, kan den fortsatt fungere ved å bruke tidligere erfaringer.

Nå, tenk deg en annen situasjon: Før lysene gikk, lot barna dine en sykkel ligge midt i gangen, og du så den ikke. Da ville du mest sannsynlig snuble og kanskje skade deg. Dette er litt som det som skjer når hjernen din ikke vet nøyaktig hva som foregår i visse deler av kroppen din. Ulykker eller skader kan oppstå.

Dette er hvor kiropraktoren kommer inn i bildet. De justerer forsiktig deler av ryggraden som ikke fungerer riktig, det jeg tidligere har kalt “subluksasjoner,” for å få ting til å fungere som de skal. Det er omtrent som å starte datamaskinen på nytt. Når hjernen din kan forstå nøyaktig hva som skjer i kroppen din, kan den styre kroppen din bedre og hjelpe musklene dine å bevege seg riktig. Som en følge av dette vil kroppen din bevege seg mer nøyaktig, og du vil ha mindre risiko for uhell. Dette hjelper deg å yte ditt beste.

Så, kiropraktisk behandling handler i bunn og grunn om å gjøre nervesystemet ditt bedre, slik at du kan fungere på ditt beste.

Har kiropraktorer noen form for veiledning eller kurs?

Ja, kiropraktorer har veiledning og kurs som en del av sin utdanning og videreutdanning. Etter å ha fullført en godkjent utdanning som kiropraktor, er det vanlig at nyutdannede kiropraktorer gjennomgår et veiledningsprogram. Dette programmet gir dem muligheten til å jobbe tett sammen med erfarne kiropraktorer og få veiledning og støtte i de første årene av sin karriere.

I tillegg til veiledning tilbys det også en rekke kurs og videreutdanningsprogrammer for kiropraktorer. Dette gir dem muligheten til å utvide og oppdatere sin kunnskap og ferdigheter innen ulike områder av kiropraktikk. Noen av disse kursene og videreutdanningene kan være rettet mot spesifikke behandlingsmetoder, som for eksempel pediatrisk kiropraktikk eller idrettskiropraktikk, mens andre kan fokusere på nevrologi eller bløtvevsbehandling.

Kiropraktorer er forpliktet til kontinuerlig faglig utvikling og oppdatering for å kunne tilby best mulig behandling til sine pasienter.

Er det noen bivirkninger ved behandling hos en kiropraktor?

Ja, det er mulige bivirkninger ved behandling hos en kiropraktor, men de er vanligvis milde og forbigående. Noen vanlige bivirkninger inkluderer ømhet, stivhet eller økt smerte i området som ble behandlet. Dette kan vare i noen timer eller dager etter behandlingen, men det er vanligvis et tegn på at kroppen din tilpasser seg og helbreder seg selv.

Andre mulige bivirkninger kan inkludere hodepine, kvalme eller tretthet. Disse bivirkningene er sjeldne, og de fleste mennesker opplever dem ikke. Hvis du opplever noen av disse bivirkningene og de vedvarer eller forverres over tid, bør du kontakte kiropraktoren din for videre oppfølging.

Det er også viktig å merke seg at risikoen for bivirkninger kan være avhengig av forskjellige faktorer, som din generelle helse, type behandling som blir utført, og din individuelle respons på behandlingen. Derfor er det viktig å informere kiropraktoren din om eventuelle medisinske tilstander, medisiner eller annen behandling du tar før du starter behandlingen.

En erfaren og kompetent kiropraktor vil alltid ta hensyn til din helsetilstand og tilpasse behandlingen deretter for å minimere risikoen for bivirkninger. De vil også være åpne for å svare på eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha om behandlingen.

 

 

Book din undersøkelse her